Çaykara-Dernekpazarı Kültür Ve Dayanışma Derneği
Çaykara ve Dernekpazarı için; büyük fedekarlıklar yapmışlardır. Yöre için, özellikle; eğitim konusunda hiçbir fedakârlıktan kaçınmadılar. Çok cömert davrandılar.
Değerli okurlarımız,
Değişik konu ve konuklarımız ile bundan böyle bu sayfada her ay bir konu bir konuk ile söyleşimizi yayınlamaya başlıyoruz.
Söyleşimizin devamını web sayfamızdan veya facebook sayfamızdan takip edebilirsiniz.
Bu ay konuğumuz İmperial Hastanesi Ortopedi ve Travmotoloji Uzmanı Operatör Dr. Yusuf AŞIK. Sorularımıza verdiği cevaplardan dolayı teşekkür ediyoruz.
1-Kemik ve eklem sağlığını korumak için neler yapmalıyız?
Kemik ve eklem sağlığını korumak için yapılabilecek şeylerin başında kaza ve travmalardan korunmak gelir. Ters ve riskli hareketlerden kaçınmak, aşırı yükten kaçınmak gerekir. Sağlıklı beslenme, (D vitamini ve kalsiyumdan zengin beslenme), aşırı olmayan düzenli egzersizler (önerilen egzersizlerin başında yürüyüş ve yüzme gelir.) ve spor önerilerin en önemlileridir.
2-Bel ve boyun ağrılarımın nedeni ne olabilir?
Bel ve boyun ağrıları çoğunlukla zorlanma, aşırı yorulma ve ters hareketlere, soğukta veya cereyanda kalmaya bağlı olarak gelişen adale ağrılarından kaynaklanır. Daha az sıklıkla fıtıklar veya kırıklar nedeniyle olabilir. Romatizmal hastalıklar ve dejeneratif artrozlar daha az rastladığımız sebeplerdir. Enfeksiyon, brucella gibi hastalıklar daha nadirdir.
3-Diz ağrılarım için hangi tedavi yöntemleri uygun olabilir?
Diz ağrılarının tedavisinde önce ağrıya sebep olan rahatsızlığı bulup ona göre tedavi yapmak gerekir. D vitamini eksikliği, menisküs yırtıkları, bağ yaralanmaları olabilir. Enfeksiyonlardan sonra görülen reaktif artrit olabilir. Nadiren tümörler olabilir. Sebebe göre tedavi değişir. Medikal tedavi yani ilaç tedavisi, egzersizler, fizik tedavi veya cerrahi tedavi yöntemleri uygulanabilir.
4-Fiziksel terapi ve egzersizler, tedavi sürecime nasıl yardımcı olabilir?
Fizik tedavi ağrıya sebep olan ödem ve enflamasyonun giderilmesinde yardımcı olur. Kasların güçlendirilmesinde ağrıların azaltılmasında önemlidir. Uygun egzersizlerle benzer etkiler sağlanabilir.
5-Ortopedik bir sorunum varsa, cerrahi müdahale gerekip gerekmediğini nasıl anlayabiliriz?
Ortopedik sorunlarda en önemli faktör muayene bulgularıdır. Bazı laboratuvar tetkikleri, röntgen, tomografi ve MR cerrahi tedavi kararlarında oldukça önemlidir. Bazı durumlarda acil cerrahi gerekir. Ancak pek çoğunda önce medikal tedavi ve fizik tedavi denenir. Başarılı olunamadığı durumlarda cerrahi tedaviye başvurulur.
6-Daha önce geçirdiğim kırıkların uzun vadeli etkileri olabilir mi?
Düzgün ve sağlıklı kaynamış kırıklarda herhangi bir problem olmaz. Çocukluk dönemindeki kırıklarda kırık taraftaki ekstremite diğerine göre daha fazla büyüyebilir. Yani eşitsizlik ortaya çıkabilir. Kötü kaynama veya geç kanamalarda aynı taraf veya karşı tarafa aşırı yüklenme nedeniyle diğer eklemlerde bozulmalar olabilir.
7-Osteoartrit hakkında daha fazla bilgi alabilir miyim?
Osteoartrit eklemlerin travmalara, aşırı yüklemelere, geçirilen bazı rahatsızlıklara bağlı gelişen Kemik ve kıkırdakların dejenerasyonlarını anlatan bir terimdir.
8-Kemiğe zarar veren osteoporozu önlemek için nasıl bir yaşam tarzı benimsemeliyim?
Osteoporozu önlemek için yapılması gereken en önemli şey çocukluk döneminde kalsiyum ve proteinden zengin sağlıklı beslenmedir. Düzenli egzersizler kemiklerin güçlenmesini sağlar. Kemik ve kıkırdakları yük bindik içe yapılara daha güçlenir. Ama hayatın ileri devrelerinde hareketsizlik, sigara kullanımı, dengesiz beslenme ve bazı rahatsızlıklar, bayanlarda menopoza bağlı kemik erimeleri görülebilir. Bu durumda kesinlikle tedavi edilmesi gerekir.
9-Çok egzersiz yapmam kemiklerime zarar verir mi?
Çok egzersiz yapmak kemiklere zarar vermez. Kemiklerin güçlenmesine sebep olur. Ancak aşırı zorlamalar eklemlerde bozulma ve dejenerasyon lara sebep olabilir.
10- Eklemlerimdeki sertlik ve ağrı için önerdiğiniz herhangi bir ilaç var mı?
Eklemlerdeki sertlik için tedavide önemli şey sertliğe sebep olan problemi gidermektir. Sertlik enflamasyona bağlı olabilir, çeşitli sebeplerden dolayı yapışıklıklar ve fibrozise bağlı olabilir. Eklem içine kanama, sıvı birikmesi de dolaylı olarak eklem hareketlerini kısıtlayabilir. Antienflamatuar ve analjezik ilaçlar yararlı olabilir. Soğuk uygulama önerilir.
11-Ağrılı bölgedeki hareketi sınırlamak iyileşmeme yardımcı olur mu?
Tedaviye destek olmak ve ağrıyı azaltmak amacıyla çoğu kez akut dönemde hareketleri kısıtlarız. Bunun için bandaj veya alçılama yapılabilir. Uzun süreli hareket kısıtlılığı veya istirahat önerilmez.
12-Spor yaparken veya egzersiz yaparken dikkat etmem gereken özel noktalar nelerdir?
Isınma hareketleri yapmadan spora başlamamak gerekir. Ani ve riskli hareketlerden kaçınmak gerekir. Aşırı zorlayıcı hareket ve sporlardan kaçınmak gerekir.
13-Yaşlanmaya bağlı eklem sorunlarından nasıl korunabilirim?
En önemlisi dengeli ve düzenli beslenmek, normal tempoda yürüyüş yapmak, yüzmek ve hafif sporlarla meşgul olmak ilk sırada sayılabilir.
14-Ayak ve diz problemlerim vücudumun başka yerlerini etkileyebilir mi?
Diz ve ayak problemleri vücudun tüm diğer bölgelerini etkiler. Dengesiz yürüyüş ve yük dağılımının bozulması kalçalara, omurgaya ve kaslara binen yükü artırır, dengeyi bozar bu nedenle diğer eklemlerde bozulmalara sebep olur.
15-Ortopedik sorunların tedavisinde alternatif tıbbın yeri nedir?
Alternatif tıp derken şunu belirtmek isterim. Tıbbın alternatifi olmaz. Alternatif tedavi yöntemleri olabilir. Ama hiçbir zaman alternatif tedavi yöntemleri gerçek tedavinin yerini tutmaz.